28 d’abr. 2009

CyberAsia IIAS Newsletter


Ja es por accedir al número 50 del Newsletter del IIAS (International Institute for Asian Studies (IIAS), centrat en CyberAsia que coordina Chris Goto-Jones (Leiden University). Entre els diferents articles que aplega el dossier destaca el de Jeroen de Kloet (University of Amsterdam), "Bloggers, hackers and the King Kong syndrome".

Jeroen de Kloet parteix enraonadament de la premisa que el focus únic i més rellevant de la xarxa xinesa no és pas el de la censura. Considera amb Lokman Tsui (que ha escrit la seva tesi sobre el tema) que la metàfora del "Great Firewall" no deixa de tenir ressons de teló d'acer o de bambú de guerra freda, quan "el món lliure" havia d'alliberar el món sotmès, i l'enllaça amb la "sindrome de King Kong" que va descriure l'estudiosa de la ficció literària i cinematogràfica xinesa contemporània Rey Chow (Brown University), és a dir la projecció d'una Xina com un monstre tan primitiu i espectacular com King Kong. Al marge d'aquestes retòriques en blanc i negre, Jeroen de Kloet postula una xarxa xinesa més ambigua, confusa i complexa. Se centra en l'anàlisi de l'acció de hackers (que no sempre són necessàriament cybernacionalistes al servei del Partit) i de bloggers com Wang Xiaofeng (que va començar com a crític de Rock i ha acabat convertit en un dels escriptors en xarxa de referència), Zuola que es dedica a viatjar per Xina i a donar veu a casos d'injustícia, i que l'any passat va tenir alguns problemes amb la policia per informar sobre els fets del Tibet) i Michel Anti (Zhao Jing), periodista amb llarga experiència amb els límits del que es pot dir (...encara que no va ser el departament de propaganda sinó Microsoft qui li va tancar el bloc l'any 2005), editor de 纵横周刊 Far and Wide Journal. Els seus casos i la pluralitat d'aportacions i d'espais que obren, fan evident que no és possible parlar en singular de "Blocosfera xinesa", que les cartografies menen necessàriament al plural, a la carta de grisos o l'esclat de diferents colors...

D'entre les aportacions del dossier, també és de lectura especialment intensa i gratificant l'article de Jens Damm (Freie Universitat, Berlin): "Chinascape: moving beyond the People’s Republic"... un altre dia en parlem...

15 d’abr. 2009

“为什么老百姓不公布财产? Per què la gent normal i corrent no publica els seus guanys?


Durant el període de debats de l'Assemblea Nacional del Poble del passat març, un periodista de la revista Caijing li va preguntar a un dirigent regional (que per prudència va preferir no identificar) per la proposta que s'hi havia fet de donar publicitat a l'estat financer dels dirigents del país. La resposta va ser que el tema no s'hi havia discutit, i que, posats a publicitar els guanys, ¿per què no començava la gent ordinària a fer públics els seus estats de comptes?

La publicació de l'article on el periodista de la revista Caijing reportava aquesta entrevista ha suscitat un acudit gràfic que s'ha reproduït a més de 4.550 webs xineses i porta més de 800.000 visites.

A l'acudit s'hi veu algú normal i corrent que ja s'ha tret la roba que li diu a l'home del gran abric: !Treu-t'ho! Et toca! (脱吧!到你了!)

6 d’abr. 2009

Les xarxes socials xineses


Facebook, Myspace o Linkedin no acaben de funcionar a la Xina. Xarxes locals amb característiques pròpies i orientacions de serveis i de negoci diferents els passsen al davant. L'anonimat de les plataformes de fòrum BBS -Bulletin Board Systems (BBS) segueix dominant (és calcula que el 80% de webs xineses tenen la seva pròpia BBS), però en en l'últim any han crescut molt ràpid les xarxes socials amb identificació (és calcula que prop d'un 20% d'usuaris de la xarxa xinesa ja hi és present). Facebook tanmateix no arriba ni al quinzè lloc en el ranking xinès, on de moment s'hi imposa Qzone, especialitzat en el públic adolescent. Una de les peculiaritats és que només obtè un 20% de beneficis de publicitat: els guanys vénen dels micropagaments d'avatars i regals virtuals etc. La segona xarxa social en volum és 51.com amb un públic compost majoritàriament per població flotant (游民 youmin) treballadors immigrants rurals. De moment tenen més èxit les xarxes d'apertura limitada. En comptes de l'open-social s'hi imposa el guanxi social: xarxes de relació i influència selectives i triangulades. Un exemple, n'és Yahoo Guanxi...

Per saber-ne més: Chinese Social Networks ‘Virtually’ Out-Earn Facebook And MySpace: A Market Analysis, a la TechCrunch.